Een vaccinatie belangrijk? Ja!

Een vaccinatie belangrijk? Ja!

3 juni 2022 0 Door Simon

Wat is een vaccinatie?

Een klassieke vorm van een vaccinatie is een klein deeltje van een ziekte of virus die ervoor zorgt dat je lichaam aan het werk gaat om de ziekte (die er dus niet echt is) te bestrijden. Hierdoor maakt je lichaam al afweerstoffen aan voor het geval dat je echt besmet wordt.

Wat heb ik er zelf aan?

Een vaccinatie neem je om niet of minder ziek te worden. Men denkt wel eens niet meer ziek te worden door het nemen van een vaccinatie maar in niet alle gevallen is dat zo. Het komt er vooral op neer dat de ziekte geen ruimte heeft om zich verder te ontwikkelen waardoor de meeste symptomen uit zullen blijven, al ben je vaak alsnog niet lekker.

Wat heeft een ander er aan?

Een vaccinatie neem je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. Dit is iets wat de laatste twee jaar vaak gezegd is over de Covid vaccinatie maar het geldt ook voor een hoop andere vaccinaties. Wat de ander vooral aangeeft is de kans die heel klein wordt om besmet te worden door een ander. Wanneer jij zelf niet snel ziek zou worden door een virus, betekent niet dat dat ook voor een ander geldt. Er zijn een hoop Mensen om je heen die kwetsbaarder zijn dan je denkt.Als jij zelf minder snel ziek wordt Omdat je een vaccinatie hebt, betekent dat automatisch dat er ander daarmee ook meer beschermd wordt.

Is het verplicht?

Per land verschilt het of een vaccinatie verplicht is. Over algemeen is het in Nederland normaal om je kind bij geboorte bijvoorbeeld te laten vaccineren. Later in het leven van het kind zal dit ook nog eens gebeuren, zoals een BMR prik. Maar het nemen van de vaccinatie zelf is in principe niet verplicht. Het is echt wel heel erg aan te raden om dit te doen, en dat niet alleen: het is ook een streng advies, zoals een hepatitis A vaccinatie. En dat is niet voor niets. Maar de vaccinaties die je als kind krijgt zijn niet de enige soort vaccinaties. Wanneer je op reis gaat heb je ook een aantal vaccinaties waarvoor er een klein aantal verplicht zijn. De grootste reden daarvan is de mate van besmettelijkheid en de medische omstandigheden in een land. In een kwetsbaar land is het uitbreken van een virus een stuk minder controleerbaar. Maar net als in Nederland zijn in andere landen vaccinaties alleen maar onderdeel van een adviesplan. Kijk goed wat voor jou geldt wanneer je op reis gaat.