De verwarming in de badkamer

De verwarming in de badkamer

23 oktober 2022 0 Door Simon

Er bestaan vele soorten manieren om een badkamer op te warmen. Maar welke werkt nou eigenlijk het beste? En is er wel verwarming nodig? Het is natuurlijk fijn om na het warme douche of na het nemen van een goed, heet bad te stappen in een warme kamer. Hier staan manieren waarop een badkamer verwarmt kan worden.

Verwarming

Allereerst de vloerverwarming. Vloerverwarming wordt steeds meer gebruikt door het hele huis heen. Dit kan ook toegepast worden in de badkamer. Er zijn twee manieren om een vloer op te warmen. Deze zijn met buizen of een elektrische vloerverwarming. Vloerverwarming door middel van buizen wordt aangesloten op het bestaande verwarmingscircuit. De elektrische vloerverwarming werkt anders. Deze verwarming wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. Het fijne aan vloerverwarming is dat een vloer snel opdroogt en dat de voeten lekker warm blijven. Iedereen kent het gevoel wel: een heerlijk warme douche en dan met blote voeten op de koude tegels staan. Vloerverwarming is onzichtbaar en in vele ruimtes toepasbaar.

Wandverwarming werkt ook door middel van buizen. Deze zijn verwerkt in de muren, waardoor dit ook een ruimtebesparende manier van het opwarmen van de kamer is.

Tegenwoordig bestaat er infraroodverwarming. Dit wordt ook wel een infrarood- straler genoemd. Infraroodverwarming zijn krachtige warmtestralers die aan de wand of aan het plafond bevestigd kunnen worden. Het geeft een gerichte verwarming, wat heerlijk is als iemand bijvoorbeeld net uit bad stapt en in een warmtestraal terecht komt. Er zijn verschillende modellen die ook mogelijk met een afstandsbediening geregeld kunnen worden.

Radiatoren

Radiatoren zijn een klassieke manier van het opwarmen van de badkamer. Tegenwoordig zijn er wel design radiatoren badkamer te vinden die helemaal passen binnenin een badkamer. Radiatoren zijn makkelijk te installeren en een goede manier om handdoeken te drogen, tegenover bijvoorbeeld een handdoekrek badkamer. Dit type van verwarming zorgt ervoor dat een badkamer snel opgewarmd wordt. Er staan wel een aantal nadelen tegenover radiatoren. Zo gaat de verf niet altijd even lang mee en zal het toestel er minder goed uitzien na een aantal jaren. Ook zullen er roestvlekken ontstaan door de stoom in de kamer. Door deze roestvlekken kan de radiator minder efficiënt werken. Wel zijn er veel types beschikbaar. Zoals al snel genoemd, kunnen de radiatoren een dubbele taak voorzien. Het warmt de badkamer op en droogt handdoeken sneller. Radiatoren nemen ook niet zoveel plek in beslag.

Zo blijkt maar weer dat er meer types verwarming zijn voor de badkamer dan mensen soms denken. Welke past het beste in jouw badkamer?